Pretekli vikend (31.1.2020 in 1.2.2020) je v Portorožu potekalo srečanje članov gradbenih sekcij. Udeležilo se ga je 250 obrtnikov in podjetnikov iz vse Slovenije.

Petkovo dopoldne so predavanja potekala v skupni dvorani, v popoldanskem delu pa so se vsebine razdelile na sekcijsko delo.

Na okrogli mizi o postopkih pridobivanja delvnih dovoljenj, so sodelovali predstavniki OZS, ministrstva za gospodarstvo, zavoda za zaposlovanje in ministrstva za notranje zadeve. Dobrodošle so bile izkušnje sogovornikov, ki v praksi pogosto pridobivajo delovna dovoljenja. Udeleženci so okroglo mizo zaključili v upanju, da se bodo postopki na podlagi argumentov v razpravi, v prihosnosti uredili in skrajšali.

V nadaljevanju je beseda tekla o tem, kako urediti delovna razmerja po prenehanju veljavnosti kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo, nato pa smo v skupnem delu obravnavali še gradbeno zakonodajo, ki zaradi krize v vladi sprememb v spomladanskem obdobju ne bo dočakala. To za vas izvajalce pomeni, da se s 30.5.2020 definitivno izteka prehodno obdobje in boste izvajalci del na novogradnjah potrebovali zaposlenega odgovornega vodjo del.

Popoldanske teme po sekcijah so bile strokovno zanimive, zato so bile dvorane tudi polno zasedene. Celoten čas srečanja je bilo udeležencem na voljo svetovanje o vpisu v imenik vodij del in o možnostih vpisa na mojstrski izpit, oziroma pridobitev ustrezne izobrazbe na druge načine.

V soboto dopoldan je direktorica EKO sklada predstavila najnovejše razpise, na podlagi katerih tudi podjetniki lahko za prenovo stavb, izgradnjo kolesarnic in nakup koles, pridobite znaten delež sredstev EKO sklada. Razpisi za podjetja so dosegljivi na tej povezavi.

Druženje smo zaključili s komičnim predavanjem Saše Županeka o bontonu in javnem nastopanju.

V petek zvečer je sekcija gradbincev pri OZS že četrto leto zapored podelila Znake odličnosti v gradbeništvu. To visoko priznanje kakovosti je prejelo 11 slovenskih podjetij, članov OZS.

Znak odličnosti v gradbeništvu lahko prejmejo podjetja iz gradbene dejavnosti, ki izpolnjujejo najvišja merila poslovne odličnosti, dosegajo uravnotežene rezultate poslovanja, delujejo družbeno odgovorno in stremijo k razvoju ter visoki kakovosti izdelkov in storitev.

V imenu OZS je znake predal Zoran Simčič, predsednik sekcije gradbincev pri OZS, ki je poudaril pomen znaka za prepoznavnost podjetij. ”Znak je tudi odraz vaše odličnosti poslovanja,” je še dejal.

Zlate znake odličnosti v gradbeništvu 2020 so prejela podjetja Žiher d.o.o. iz Moškanjcev pri Ormožu, Ekopleskar d.o.o. iz Maribora, Libela, Gašper Petkovšek s.p. iz Vrhnike, MGS Plus d.o.o. iz Ljubljane, Matija Borovnik s.p. iz Vitanj pri Slovenskih Konjicah, Splošno mizarstvo Dušan Fidler s.p. iz Maribora, GIP Kodrič d.o.o. iz Leskovca pri Krškem, GP Keras d.o.o. iz Ljubljane, Žilj II Martin Prosen s.p. iz Ilirske Bistrice in GHS Projekt d.o.o. iz Ljubljane in član OOZ Kamnik, Teskro d.o.o. iz Komende.

Podjetje Teskro d.o.o. iz Komende je Zlati znak odličnosti v gradbeništvu prejelo za dejavnost postavljanja ostrešij in krovskih del, izdelavo lesenih konstrukcij, ter izdelavo in montažo leseni h masivnih in skeletnih stavb.

Korenine tega uspešnega družinskega podjetja, ki ga zdaj vodi Igor Štebe, sega v leto 1952, ko se je z obrtjo pričel ukvarjati njegov oče. Začel je izdelovati ostrešja, kocke za tlakovanje, za potrebe gradnje cest je začel z izdelovanjem lesenih barak.  Kmalu pa se je lotil tudi izdelovanja lesenih hrastovih stopnic za stanovanjske hiše. Posebno skrb so v podjetju že od nekdaj namenjali vzgoji novih tesarskih mojstrov. V naslednjih letih in desetletjih je nabor ponudbe, obseg in razvoj samo še napredoval, še posebej, ko je obrt prevzel najmlajši sin Igor.
Pred dobrimi desetimi leti so oglušujoče brnenje motornih žag v njihovi delavnici zamenjali drugačni glasovi. To so bili glasovi krožne žage, rezkarjev, svedrov, hidravlike in pnevmatike, ki so prihajali iz CNC linije za obdelavo lesenih konstrukcij. Igorju se je izpolnila večletna želja, da bi v svoji delavnici videl stroj, ki ga je občudoval vsakokrat, ko je s kolegi odhajal na razne lesne sejme v Nemčijo. V kratkem bodo to tehnologijo še posodobili. Kljub vsej sodobni tehnologiji, ki omogoča natančno, hitro in kakovostno storitev, se v podjetju Teskro d.o.o. zavedajo, kako dragoceni so zaposleni, brez katerih vseh naročil niti nebi mogli dokončati.