Danes, 1.10.2020 je stopil v veljavo odlok, na podlagi katerega je dovoljen vstop v Slovenijo brez karantene. Da niste okuženi dokažete s testom na SARS-Cov2, ki ne sme biti starejši od 48 ur in mora biti opravljen v ustrezno akreditiranem laboratoriju. Preberite v nadaljevanju. Za vas pa smo zbrali tudi nekaj lokacij v Sloveniji, kjer opravljajo testiranja. Dodali smo tudi cene in njihova navodila. Poglejte v prilogi.

PRIZNAVANJE REZULTATOV TESTIRANJ NA SARS_COV_2. KATERE LABORATORIJE PRIZNAVA SLOVENIJA?

1.  V skladu z določili Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije, z dne 30. 9. 2020 (in vstopi v veljavo 1. 10. 2020), je nacionalni inštitut objavil seznam laboratorijev, ki jih je prepoznal kot ustrezne. Pri tem naj opozorimo, da test ne sme biti starejši od 48 ur.
IZJEME – POMEMBNO!
Kot  izjemi od odreditve karantene ali predložitve negativnega testa pri prehodu meje (za rdeče in oranžne države ali administrativne enote) sta določeni za osebo:

*   ki prehaja mejo iz družinskih razlogov zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani in se vrača čez mejo v 72 urah po prehodu meje,
*   ki še ni dopolnila 14 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test.

V kolikor države iz katere prihajate (in ni članica EU ali država iz schengenskega območja), ni na seznamu, vas prosijo, da pred testiranjem zaprosite laboratorij za dokument v angleškem jeziku, ki dokazuje, da je laboratorij s strani države iz katere prihajate pristojen za izvajanje testiranja na prisotnost virusa SARS-CoV-2 z metodo PCR.  Ta dokument posredujete preko e-pošte pr@nlzoh.si<mailto:pr@nlzoh.si>  in uvrstili ga bodo na seznam.

Seznam laboratorijev držav, ki niso članice EU ali schengenskega območja, bodo oblikovali in dopolnjevali sproti, glede na pridobljene informacije s strani pristojnih organov. Seznam je dosegljiv TUKAJ

Vse ostale informacije glede prehajanja meja najdete tukaj: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

1.  V kolikor boste v Slovenijo iz rdeče države vstopili brez testa, vam bo odrejena karantena, ki pa bo odpravljena, v kolikor v Sloveniji opravite test na SARS_COV_2. Cene samoplačniških testov, kot sem jih lahko zasledila na spletni strani, se po Sloveniji gibljejo od 90 € do 105 €. Nekaj laboratorijev smo zbrali v prilogi.

SEZNAM ZD ZA ODVZEM BRISOV NA SARS COV 2 V SLOVENIJI

Mag. Barbara Jančar Rozman
OOZ Kamnik