Skupščina Sklada obrtnikov in podjetnikov (SOP) je maja 2019 izglasovala sklep, ki prejemnikom znižuje poklicne pokojnine za 30,4 odstotkov. To je upokojene obrtnike in podjetnike, ki so dolga leta vplačevali v sklad, spravilo na noge in jih spodbudilo k odločnemu ukrepanju.

Na vseh območnih obrtno-podjetniških zbornicah je pred časom potekalo zbiranje podpisov oškodovanih obrtnikov, da SOP nebi izglasoval znižanja poklicne pokojnine, kar seveda ni zaleglo. Zato je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije pri Odvetniški družbi Čeferin naročila izdelavo pravnega mnenja, na podlagi katerega je bil na srečanju 80 oškodovancev, ki je potekalo v Logatcu, sprejet dogovor, da se oškodovanci povežejo in vložijo skupno tožbo, saj je po mnenju odvetniške družbe sprejeti sklep SOP nezakonit.

Za nadaljevanje postopkov bo moral vsak oškodovanec, ki se bo želel pridružiti kolektivni tožbi, posebej podpisati pooblastilo za zastopanje, ki bo moralo vsebovati tudi podatke o trajanju vlaganja v sklad in višino oškodovanja.

Pooblastila za zastopanje in vsa dodatna pojasnila dobite obrtniki in podjetniki na OOZ Kamnik, e-naslov: barbara.jancar@ozs.si, telefon: 01/8319-810. Rok za oddajo pooblastil pa je 1. december 2019.

Glede na to, da so oškodovanci v tem primeru v veliki večini starejši ljudje, ki so slabše obveščeni in manj vajeni elektronskih načinov komuniciranja, pozivamo vse, ki se nameravajo pridružiti kolektivni tožbi, naj glas o tem razširijo in z možnostjo kolektivne tožbe seznanijo tudi svoje kolege in znance.