Celotna informacija na spletni strani NIJZ: https://nijz.si/sl/nova-ureditev-karanten-na-domu

Vsi tisti, ki jim je bilo sporočeno, da so bili v tesnem stiku z okuženo osebo neposredno ali preko aplikacije, naj ostanejo doma in ravnajo, kot da so v karanteni na domu.

  • Zaposleni, o tem, da so bili v tesnem stiku, obvestijo delodajalca. Delodajalec se bo v sodelovanju z zdravniki medicine dela odločil, ali lahko oseba dela od doma, ali se ji lahko delo organizira tako, da ne bo možen morebiten prenos okužbe na druge zaposlene med delom in niti med prihodom na delo in iz dela domov, ali pa naj oseba ostane v karanteni na domu.

V primeru, da bo oseba ostala doma v karanteni na domu, bo delodajalec v sodelovanju s svojim izvajalcem medicine dela posredoval to informacijo na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z naslovom ali elektronskim naslovom zaposlenega ob njegovem privoljenju (navodila za posredovanje podatkov). NIJZ bo osebi poslal potrdilo o tem, da prestaja karanteno na domu, ki ga bo posredovala delodajalcu. Zaradi stanja epidemije trenutno žal ne moremo zagotoviti, da bomo posredovali potrdilo v roku 72 ur, kot pa je že sporočila Vlada RS, bo delodajalec izdano potrdilo lahko posredoval tudi kasneje v postopkih za uveljavljanje pravic po Zakonu o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), pomembno pa je, da so vloge oddane skladno z zakonskimi roki.

  • Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki si dela ne morejo urediti na tak način, da ne bi ogrožali drugih, o tem, da so bili v tesnem stiku, obvestijo svojega izbranega zdravnika. Enako velja za zaposlene pri manjših delodajalcih, ki še niso uspeli vzpostaviti sodelovanja s specialisti medicine dela in športa. Izbrani osebni zdravnik, skupaj z navedbo podatkov svoje ambulante, na naslov: Karantena.Potrdilo@nijz.si sporoči potrebne podatke (navodila za posredovanje podatkov). NIJZ bo osebi poslal na (elektronski) naslov potrdilo o tem, da prestaja karanteno na domu. Zaradi stanja epidemije trenutno žal ne moremo zagotoviti, da bomo posredovali potrdilo v roku 72 ur, kot pa je že sporočila Vlada RS, lahko izdano potrdilo posredujete tudi kasneje v postopkih za uveljavljanje pravic po Zakonu o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), pomembno pa je, da so vloge oddane skladno z zakonskimi roki.

Mag. Barbara Jančar Rozman
sekretarka