Nalaganje Dogodki
  • Ta dogodek je minil.

V proizvodnji ali prometu z živili lahko delajo le osebe, ki v praksi izkazujejo znanja o higieni živil, pridobljena s strokovno izobrazbo za delo in/ali z dodatnim usposabljanjem za delo z živili. Vsi, ki delajo z živili in so zato odgovorni za varnost živil, morajo biti primerno usposobljeni za delo in seznanjeni z načeli dobre prakse za delo, ki ga opravljajo. To ravno tako velja za študente, dijake. Nosilec živilske dejavnosti pa je odgovoren za to, da so osebe, ki delajo z živili v njegovi živilski dejavnosti, ustrezno usposobljene za svoje delo tako, da jim daje ustrezna navodila, jih nadzira ipd. Presoja o načinu usposabljanja je prepuščena nosilcu. Lahko ga lahko jo zagotavlja v obliki internega usposabljanja, organizacija programov usposabljanja, predvsem seznanjanja s smernicami, če se te uporabljajo.
Vabimo vas na izobraževanje Dobra higienska praksa HACCP, ki bo v četrtek 12. 5. 2016, z začetkom ob 13. uri v prostorih OZS Ljubljana, Celovška 71, 1000 Ljubljana, velika sejna dvorana

Program strokovnega izobraževanja

  • Zakonodaja na področju higiene živil
  • Živila kot dejavnik tveganja, ki lahko ogrožajo zdravje potrošnika
  • Nalezljive bolezni – prenos in ukrepi za njihovo preprečevanje
  • HACCP sistem v praksi:

–  Načela in prednosti
–  Preventivni oz. kontrolni ukrepi ter korektivni ukrepi
–  Spremljajoči higienski programi, dobra higienska in proizvodna praksa
–  Uporaba smernic dobre higienske prakse ali lastnega načrta na osnovi HACCP načel

  • Zagotavljanje sledljivosti živil v gostinskih in živilskih obratih
  • Obveznosti prevoznika pri prevozu živil (registracija živilskega obrata, obvezna dokumentacija, čiščenje …)
  • Zagotavljanje potrebnih informacij o živilih potrošnikom pri označevanju alergenov in snovi, ki lahko povzročajo preobčutljivost (primeri označevanja, dopolnitev HACCP dokumentacije, obvladovanje alergenov)
  • Lastna pridelava živil v malih količinah v gostinskih obratih
  • Informacija o obveznosti označevanja hranilne vrednosti na predpakiranih živilih
  • Najpogostejše napake, ki jih na terenu zaznavajo inšpektorji s strani Uprave za varno hrano in kako jih uspešno odpraviti

Predavala bo mag. Katarina Železnik Logar, IVD Maribor.

Prosimo, da izpolnite spletno prijavo (spodaj “prijava na dogodek“).