
- Ta dogodek je minil.

Usposabljanje iz higiene živil in HACCP sistema ter označevanje alergenov s pisnim preizkusom
12 maja, 2016 | 1:00 pop - 3:00 pop
| 38,43€V proizvodnji ali prometu z živili lahko delajo le osebe, ki v praksi izkazujejo znanja o higieni živil, pridobljena s strokovno izobrazbo za delo in/ali z dodatnim usposabljanjem za delo z živili. Vsi, ki delajo z živili in so zato odgovorni za varnost živil, morajo biti primerno usposobljeni za delo in seznanjeni z načeli dobre prakse za delo, ki ga opravljajo. To ravno tako velja za študente, dijake. Nosilec živilske dejavnosti pa je odgovoren za to, da so osebe, ki delajo z živili v njegovi živilski dejavnosti, ustrezno usposobljene za svoje delo tako, da jim daje ustrezna navodila, jih nadzira ipd. Presoja o načinu usposabljanja je prepuščena nosilcu. Lahko ga lahko jo zagotavlja v obliki internega usposabljanja, organizacija programov usposabljanja, predvsem seznanjanja s smernicami, če se te uporabljajo.
Vabimo vas na izobraževanje Dobra higienska praksa HACCP, ki bo v četrtek 12. 5. 2016, z začetkom ob 13. uri v prostorih OZS Ljubljana, Celovška 71, 1000 Ljubljana, velika sejna dvorana
Program strokovnega izobraževanja
- Zakonodaja na področju higiene živil
- Živila kot dejavnik tveganja, ki lahko ogrožajo zdravje potrošnika
- Nalezljive bolezni – prenos in ukrepi za njihovo preprečevanje
- HACCP sistem v praksi:
– Načela in prednosti
– Preventivni oz. kontrolni ukrepi ter korektivni ukrepi
– Spremljajoči higienski programi, dobra higienska in proizvodna praksa
– Uporaba smernic dobre higienske prakse ali lastnega načrta na osnovi HACCP načel
- Zagotavljanje sledljivosti živil v gostinskih in živilskih obratih
- Obveznosti prevoznika pri prevozu živil (registracija živilskega obrata, obvezna dokumentacija, čiščenje …)
- Zagotavljanje potrebnih informacij o živilih potrošnikom pri označevanju alergenov in snovi, ki lahko povzročajo preobčutljivost (primeri označevanja, dopolnitev HACCP dokumentacije, obvladovanje alergenov)
- Lastna pridelava živil v malih količinah v gostinskih obratih
- Informacija o obveznosti označevanja hranilne vrednosti na predpakiranih živilih
- Najpogostejše napake, ki jih na terenu zaznavajo inšpektorji s strani Uprave za varno hrano in kako jih uspešno odpraviti
Predavala bo mag. Katarina Železnik Logar, IVD Maribor.
Prosimo, da izpolnite spletno prijavo (spodaj “prijava na dogodek“).